Elektroliza

Čiščenje, restavriranje, rekonstrukcija, vzdrževanje eksponatov.

Moderator: Pinkfloyd


OdgovorNapisal/-a Pinkfloyd » 20.08.2007 15:54:39

aljaz napisal/-a:Ma sploh ni zakomplicirano. Nož daj prej v destilirano vodo za nekaj časa, 2-3 tedne, da se oksidi zmehčajo in raztopijo. Potem pa rabiš eno plastično vedro, vodo, sodo bikarbono ( v vedro je daj ene tri velike žlice, gre pa tudi brez nje, lahko tudi daš sol), dve žici, akumulator, en jeklen trak, ki ti bo pobiral svinjarijo. Vse skupaj daš v vodo, nož daj na (--), jeklen trak ( ali karkoli kovinskega) na (+), vse skupaj priključi na akumulator. In opazuj mehurčke, le ne jih vdihovat, ker jih ni zdravo. Čez čas bi se morali začeti dvigovat mehurčki iz kosa, jeklen trak pa bi moral postajat vse bolj obložen z svinjarijo. Pol pač vsake toliko časa kos daš ven in ga pogledaš kak pa kaj je z njim. Nimaš pravzaprav kaj zaj**at. Malo se igraj. Lahko prej probaš z kakim drugim zarostanim ajznom. NI panike, ni to neka fizika.Pa delaj to na prostem.



aljaz napisal/-a:Pri elektrolizi mej kako plastično posodo, v katero gre cel kos noter. Če imaš kose, ki so skopani na frišno jih razsoliš v dest. vodi za kakih par dni, če pa je močno že posušena rja gor, pa kar za kake 3 tedne, vodo menjaš kakih 5 krat. Paziti moraš če imaš tanke, plehnate zadeve da ne uporabiš preveliko napetost, ker bo reakcija preburna, in lahko poškoduješ kos. Fajn je met napravico ki ti pokaže in tok in napetost.
En delček kosa malo počohaj, da se opazi zdrav material, pritrdi žico na to mesto (najbolje zalotati ali kako drugače pritrditi) ter mesto zaliti z voskom.
Priporoča se kak lug za elektrolit (NaOH, pecilni prašek-1 žlica na 4-5 L)) in to 50g na liter vode. Pri tankih zadevah naj napetost ne preseže 6 V, tok pa ne 8 A. Proti koncu pa naj bo napetost le 4.5-5 V.
Anoda ( rdeča +)naj bo iz kosa pleha, in gre na eno stran plastične posode, kos je - in je na drugem koncu). Zadeva naj se kuha 7-8 ur, odvisno od kosa in stopnje zarjavelosti.
Kos po elektrolizi umij z toplo vodo, kos pa bo temne črne barve.Pol ga lahko z kako jekleno volno zribaš ali pa drotpiršno.
Zaščitiš ga z kako taninsko kopeljo:
200 g tanina
1 L dest. vode-50 stopinj C
200 ml etanola (špirita)
traja naj eno uro. Postal bo modročrn. Bo zaščiten pred rjo.
Po kopeli, posuši kos in ga na toplem pusti 4-5 dni, nato pa ga lahko obdeluješ naprej.
To priporočajo nemci za skopane mauserje in šleme...ni pa za barvne kovine. Za to so kake kislinske paste.


Kako se ne da najti? Zelo preprosto z gumbkom Išči -> Naslov teme: Elektroliza, Avtor: aljaz, klik ;)
Only the dead have seen the end of the war...Plato
Pinkfloyd
Leutnant
 
Prispevkov: 1001
Pridružen: 10.10.2005 16:12:11
Kraj: De sancto Petro prope Goritiam

OdgovorNapisal/-a matko » 20.08.2007 16:50:21

Pinkfloyd, najlepša hvala. :wink:

Edit Pinkfloyd: Ni problema, pa še kdaj. ;)
matko
član
 
Prispevkov: 95
Pridružen: 18.11.2006 20:12:15


Prejšnja

Vrni se na Čiščenje


Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov