avtogrami

Zanimivi predmeti v povezavi s prvo svetovno vojno, ki jih imate ali pa (še) nimate v zbirki.

avtogrami

OdgovorNapisal/-a 305 » 26.04.2019 08:15:22

Zbiranje avtogramov znanih osebnosti je bilo vedno popularno. Tudi med prvo svetovno vojno ni bilo nič drugače. Z zbiranjem avtogramov v vojni proslavljenih osebnosti so se pogosto "kratkočasili" predvsem v raznih od fronte oddaljenih krajih. Stvar je najpogosteje delovala takole: zbiratelj avtogramov je na dotično osebo naslovil dopisnico ali pismo in jo prosil za avtogram, običajno s pripisano čestitko za dosežen uspeh, in potem je čakal. Tisti pomembnejši ali bolj proslavljeni so pogosto odgovorili s podpisano razglednico s svojo podobo, večina pa kar z običajno vojno-poštno dopisnico. Razen par izjem je verjetno tudi večina avtogram kartic v moji zbirki nastala na tak način. V zbirko so prihajale postopoma. Prve, med katerimi je bila tudi Boroevićeva, popolnoma naključno, saj sem bil v prvih letih zbiranja pri "prebiranju" razglednic pozoren bolj na slikovno, kot pa na pisano stran. Tudi ostale so prihajale postopoma in večinoma nenačrtovano. Seveda niso vsi avtogrami, na katere sem v letih zbiranja naletel končali v moji zbirki, temveč le od tistih oseb, ki so pustile svoj pečat na soški fronti. Del zbirke avtogramov bom v kratkem razstavil v šempetrskem "bunkerju" pod Pošto, kjer že nekaj let gostuje razstava Šempeter in okolica med prvo svetovno vojno. Med razstavljenimi bodo (zabeležen je čin in funkcija, ki jo je oseba opravljala, ko je nastal avtogram) večinoma generali, med katerimi pa bo svoje častno mesto našel tudi med vojno najbolj proslavljen slovenski nadporočnik:

1 - načelnik generalštaba AO vojske, general pehote Conrad Hötzendorf. Foto-razglednica in dopisnica z avtogramom in prošnja zbiralca za njegov avtogram.
2 - poveljnik soške armade, general pehote Svetozar Boroević. Foto-razglednica z avtogramom.
3 - poveljnik AO mornarice, veliki admiral Anton Haus. Osebna vizitka s posvetilom.
4 - poveljnik 16. korpusa, general pehote Rudolf Kraliček (med Avčami in reko Vipavo). Dopisnica z avtogramom.
5 - poveljnik 17. pehotne divizije, generalmajor Franz Szende (v 16. korpusu, med Šempetrom in reko Vipavo). Dopisnica z avtogramom.
6 - poveljnik 50. pehotne divizije, generalmajor Karl Geřabek (v 15. korpusu, med Krnom in Tolminom). Fotografija s podpisom, darilo podmaršalu Emilu Wagnerju
7 - poveljnik 15. korpusa, general pehote Rudolf Stöger-Steiner (med Krnom in Avčami). Fotografija s podpisom, darilo gostilničarju Smrekarju na Kneži pri katerem je stanoval.
8 - poveljnik 58. divizije, generalmajor Erwin Zeidler (v 16. korpusu, Gorica z okolico). Dopisnica z avtogramom in dopisnici poslani Erwinovemu bratu in novinarki Alici Schalek
9 - aktivni častnik, miner v 14. saperskem bataljonu, nadporočnik Albin Mlakar. Foto-razglednica z avtogramom.
10 - poveljnik 62. divizije, generalmajor Guido Novak (v 16. korpusu, med Plavami in Gorico). Razglednici in koledar z avtogramom.

http://www.prohereditate.com/gallery2/d ... 41867c6832
(Naj mi cenjeno občinstvo oprosti slabo sliko, a če si kdo želi ogledati zadeve v boljši ločljivosti, naj si jih pride ogledat v živo.)

Med tistimi, ki "v temi" čakajo na boljše čase, so še poveljnik vseh 30,5cm možnarskih baterij, polkovnik Karl Langer, slikarji Remigius Geyling, Karl Fahringer in Ludwig Koch, tam počiva tudi letalski as, štabni narednik József Kiss, ki pa bo verjetno odletel novim zmagam naproti.
Z ZDRUŽENIMI MOČMI
305
dr. Soška Fronta
 
Prispevkov: 7652
Pridružen: 26.06.2005 22:33:03
Kraj: Isonzo front

Re: avtogrami

OdgovorNapisal/-a Rasto » 29.04.2019 05:17:22

zdravo.

Lepo, super. Kako je pa odprt ta bunker za obiskovalce?

lp RL.
Rasto
član
 
Prispevkov: 628
Pridružen: 06.07.2005 22:02:03

Re: avtogrami

OdgovorNapisal/-a 305 » 29.04.2019 10:12:02

Tako, da se z mano prej dogovoriš. ;-)
Z ZDRUŽENIMI MOČMI
305
dr. Soška Fronta
 
Prispevkov: 7652
Pridružen: 26.06.2005 22:33:03
Kraj: Isonzo front



Vrni se na Eksponati


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov