Šematizmi skupne vojske

Objave literature, periodike, spletnih strani.

Šematizmi skupne vojske

OdgovorNapisal/-a svejk » 18.02.2008 17:54:23

Dober dan želim vsem skupaj!

Torej, Forum bil je živ. A zdaj je že dolgo v stanju kroničnega obolenja, če že ne kar v komi. Takšen bo tudi ostal, če ga ne bomo prebudili ljudje, člani sami. Sam bi želel, da bi bil še kaj več kot ( če si sposodim besede enega od forumašev) "oglasna deska" - predvsem, da bi postal prostor raziskovanja, sodelovanja in pa nenazadnje tudi priročen pripomoček za vse, ki se zanimajo za habsburško armado in dogodke v prvi svetovni vojni. Da pa mi ne boste očitali, da le besedičim in nič ne storim - sem se potrudil pridobiti posnetke Šematizma skupne vojske za l. 1914 - za večino t.i. slovenskih enot. Glede na stanje, ki sedaj vlada na forumu, sem dolgo tuhtal ali vse skupaj objaviti ali ne. Marsikomu je verjetno omenjeno gradivo odveč, sam pa menim, da vsi vendarle nimamo teh dragocenih podatkov vedno pri roki in zato sem se odločil, da vso stvar objavim tule. Vsekakor menim, da bi lahko ustvarili spodoben fond še za preostala leta, vsaj do l. 1900 - tako za skupno vojsko kot za domobranske enote. S skupnimi močmi bi to zlahka izpeljali. Vse je odvisno od članov in njihove pripravljenosti, zagnanosti in volje.

Brez zamere in z lepimi pozdravi Vam želim vse dobro!
Vaš Švejk

P.S. : Če menite, da bi moralo to biti objavljeno pod kakšnim drugim sklopom foruma, prosim, da moderatorji potem to mojo napako popravijo. Prav tako lahko poveste, če je kvaliteta preslaba -se da marsikaj popravit. Le povedati je potrebno.
(S tem imageschock-om je res križ!)

Takole - iz Šematizma skupne vojske l. 1914:

IR 17
Slika

IR 27
Slika

IR 47
Slika

IR 87
Slika

IR 97
Slika

FJB 6. FJB 7
Slika

DR 5
Slika

FKR 7, FKR 8
Slika

PB 3, PB 4
Slika
svejk
član
 
Prispevkov: 714
Pridružen: 26.07.2005 23:34:09
Kraj: pod Stolom

OdgovorNapisal/-a 305 » 19.02.2008 08:27:51

Vsekakor dobrodošel in uporaben prispevek. :D
Z ZDRUŽENIMI MOČMI
305
dr. Soška Fronta
 
Prispevkov: 7366
Pridružen: 26.06.2005 22:33:03
Kraj: Isonzo front

OdgovorNapisal/-a yurko » 01.03.2008 13:08:04

Super prispevek. V prid preglednosti sem si dovolil nad slike pripisati oznake enot.

Pa še link na nekje že omenjeno odlično stran dodajam. Iz nje bi se dalo črpati precej materiala.

Razmišljam na glas ...
Že zdaj se je po različnih forumih nabralo nekaj tem o zgoraj omenjenih enotah, zato najbrž ne bi bilo slabo, če bi vsaka enota imela svoj podforum, v katerem bi zbirali ves material o konkretni enoti.
Tako bi vse skupaj bilo bolj pregledno, podforume pa bi se dalo urediti enoti primerno, saj forum to omogoča.

Ampak brez prispevkov bodo forumi samevali ...

Vse je torej ...

svejk napisal/-a:... odvisno od članov in njihove pripravljenosti, zagnanosti in volje.

Predlogi?
prohereditate.com
yurko
Site Admin
 
Prispevkov: 2718
Pridružen: 08.06.2005 21:13:23
Kraj: Haliaetum

OdgovorNapisal/-a 305 » 01.03.2008 13:19:07

Ranglisto iz leta 1917 lahko zrihtam, a ne vseh 1800 in več strani, lahko pa za zgoraj omenjene enote skupne vojske. :D
Z ZDRUŽENIMI MOČMI
305
dr. Soška Fronta
 
Prispevkov: 7366
Pridružen: 26.06.2005 22:33:03
Kraj: Isonzo front

OdgovorNapisal/-a aljaz » 02.03.2008 19:47:49

Yessss! To bi zadevi dalo novo dimenzijo, pa še pregledno bi bilo. Se strinjam, da naredimo za vsako enoto (polk) ki nas zanima podforum! :D
Al' jaz - al' ti
aljaz
član
 
Prispevkov: 3623
Pridružen: 26.06.2005 20:19:55
Kraj: Steiermark

OdgovorNapisal/-a svejk » 03.03.2008 17:34:10

yurko napisal/-a:Razmišljam na glas ...
Že zdaj se je po različnih forumih nabralo nekaj tem o zgoraj omenjenih enotah, zato najbrž ne bi bilo slabo, če bi vsaka enota imela svoj podforum, v katerem bi zbirali ves material o konkretni enoti.
Tako bi vse skupaj bilo bolj pregledno, podforume pa bi se dalo urediti enoti primerno, saj forum to omogoča.

Ampak brez prispevkov bodo forumi samevali ...

Predlogi?


Dober dan želim vsem skupaj!

Torej, ko je že vprašanje o predlogih odprto, Yurko, dodajam še jaz malo svojega razmišljanja na Tvoj predlog. Na prvi pogled se res lepo sliši, da bi imeli za vsako enoto posebej svoj podforum, kjer bi se lahko zbiral ves material. Toda samo na prvi pogled! Zakaj? Ker je aktivnih članov malo in ker je novih vpisov še manj, se bojim, da bi bili pri večini "naših" enot deležni bolj kot ne praznih podstrani. Z izjemo morda ene ali dveh. Zato sem zaenkrat zadržan do tega predloga postavljanja novih podforumov.

Imam pa svoj predlog. Z namenom, da se priobčeni Šematizem obdrži v celoti in se ga še bogati oz. dopolnjuje (milslim predvsem na predvojne letnike, tja do 1900 in to obeh šematizmov; tako skupne vojske kot domobranstva!) ter da se poleg tega doda še različne preglede vojaštva, priročnike in pravilnike o vojaški službi (npr. Komel!), sam predlagam, kar sem ob priliki že omenil Simonu: zgolj še en podforum, ki bi ga lahko recimo naslovili: Priročniki in tabele.

S tem bi vse bolj postajali ne samo forum pač pa tudi precej močna referenca za raziskovalce in vse, ki jih dogajanje v vojaških vrstah habsburške monarhije zanima. Ob prebiranju različnih člankov in prispevkov v različnih zgodovinskih zbornikih in časopisih namreč ugotavljam, da forum obiskuje kar precej ljudi, zgodovinarjev, ki pridno koristijo zbrane podatke in je tako - dokazano- lahko forum s svojimi podatki še kako uporaben. Zakaj pa omenjeni gospodje inu gospe ne sodelujejo na našem forumu je pa druga zgodba oz. stvar neke druge debate.

Z lepimi pozdravi,
Vaš Švejk
svejk
član
 
Prispevkov: 714
Pridružen: 26.07.2005 23:34:09
Kraj: pod Stolom

OdgovorNapisal/-a yurko » 03.03.2008 18:58:56

svejk napisal/-a:Na prvi pogled se res lepo sliši, da bi imeli za vsako enoto posebej svoj podforum, kjer bi se lahko zbiral ves material. Toda samo na prvi pogled! Zakaj? Ker je aktivnih članov malo in ker je novih vpisov še manj, se bojim, da bi bili pri večini "naših" enot deležni bolj kot ne praznih podstrani. Z izjemo morda ene ali dveh. Zato sem zaenkrat zadržan do tega predloga postavljanja novih podforumov.

Popolnoma se strinjam s tabo. Že od začetka zagovarjam odpiranje podforumov šele takrat, ko se zaradi preglednosti izkaže potreba po združevanju posameznih že objavljenih tem. Tukaj le naznanjam, da obstaja ta možnost. In če bomo pridno zbirali prispevke, se bo to tudi zgodilo. Mogoče v začetku le za polk ali dva, pozneje pa še za kakega.

... sam predlagam ... zgolj še en podforum, ki bi ga lahko recimo naslovili: Priročniki in tabele.

Ja, brez problemov, a spet šele takrat, ko se bo zbralo dovolj prispevkov na to temo.
Morebiti že zdaj obstaja dovolj sorodnih tem, ki bi se jih dalo izločiti iz mase in združiti, a predloga o tem do zdaj še nisem bral.

S tem bi vse bolj postajali ne samo forum pač pa tudi precej močna referenca za raziskovalce in vse, ki jih dogajanje v vojaških vrstah habsburške monarhije zanima.

Tole s podforumi polkov sem si jaz približno takole predstavljal:
Forum, imenovan "III. korpus" ali kaj podobnega, kot vstopno stran pa bi imel na eni strani karto nabornega območja (karta), zraven pa seznam vseh obdelanih enot (= podforumov).

Posamezni forum bi bil sestavljen nekako takole:
  • glavna na vrh pripeta in zaklenjena tema, v kateri bi v strukturirani in vnaprej določeni obliki skrbnik zbral v ostalih temah priobčene podatke (osnovni podatki o polku, kratka zgodovina, rangliste, barve ...)
  • pod vrh pripeti tema o vojaški poti polka in bitkah ter zbirka polkovnih značk.
  • ostale teme, podvržene debati.
Ob prebiranju različnih člankov in prispevkov v različnih zgodovinskih zbornikih in časopisih namreč ugotavljam, da forum obiskuje kar precej ljudi, zgodovinarjev, ki pridno koristijo zbrane podatke in je tako - dokazano- lahko forum s svojimi podatki še kako uporaben.

Uporabnost foruma želim povečati predvsem s primerno strukturo in spremembo načina razmišljanja, da je to zgolj forum. Jaz si ga v dobršnem delu predstavljam kot neke vrste katalog in komentirano zbirko znanj.

Upam, da sem uspel približno pojasniti smer razvoja foruma, kot si ga sam predstavljam. Z mislijo o skladnosti razvoja, seveda. Zdaj potrebujemo zgolj smernice, da bomo pozneje iz tem lahko zgradili okostje.

In zato pričakujem še kakšen komentar ali predlog ne samo o slovenskih polkih, pač pa tudi o ostalih "katalogih" oz. zbirkah.
prohereditate.com
yurko
Site Admin
 
Prispevkov: 2718
Pridružen: 08.06.2005 21:13:23
Kraj: Haliaetum

OdgovorNapisal/-a aljaz » 04.03.2008 08:33:28

Jp se tudi jaz strinjam z zadevo; seveda nisem mislil vseh polkov :D , le te, kateri so najbolj na vezani na naše kraje.

Pametno bi bilo zadevo urediti tako, da bi bila nekako smiselna in uporabna za naše raziskovanje in tudi za druge, ki jih zadeva zanima. Torej nekakšen smiselno pregledno urejen fond podatkov v nekakšni kataloški obliki. Tako bi tudi sam forum prerastel "otroška" leta (in upam da tudi "otroške bolezni").
Al' jaz - al' ti
aljaz
član
 
Prispevkov: 3623
Pridružen: 26.06.2005 20:19:55
Kraj: Steiermark

OdgovorNapisal/-a simon » 05.03.2008 01:13:30

Že če bi obdelali samo "slovenske" polke, bi veliko naredili. V takem podforumu bi lahko počasi zbirali znana imena pripadnikov določenega polka in tako bi počasi nastajal seznam slovenskih udeležencev velike vojne.
simon
Sergente
 
Prispevkov: 1231
Pridružen: 16.06.2005 19:51:42
Kraj: St. Peter bei Görz

OdgovorNapisal/-a svejk » 08.03.2008 15:21:24

Dober dan želim vsem skupaj!

"KO BI" in "ČE BI" sta menda dva slaba moža, ki ne vodita nikamor. Zato sem se potrudil in pridobil še nekatere posnetke iz šematizma skupne vojske za leti 1912 in 1913. Da se od besed preide k dejanjem. Še pojasnilo: Za leto 1913 sem po nesreči na žalost zbrisal posnetke o pionirskih enotah.

Prosil bi moderatorje foruma, da popravijo oz. spremenijo naslov celotne teme in jo naslovijo: Šematizmi skupne vojske. Hvala.

Z lepimi pozdravi,
Vaš Švejk

Šematizem 1912:

IR 17
Slika
IR 47
Slika
IR 87
Slika
IR 97
Slika
FJB 7
Slika
FJB 20
Slika
DR 5
Slika
FKR 7
Slika
FKR 8
Slika
PB 15
Slika
svejk
član
 
Prispevkov: 714
Pridružen: 26.07.2005 23:34:09
Kraj: pod Stolom


Naslednja

Vrni se na Objave


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost