Vojska v slikah

Objave literature, periodike, spletnih strani.

Vojska v slikah

OdgovorNapisal/-a 305 » 14.06.2015 14:31:31

V veliko veselje mi je, da lahko naznanim, da je končno ugledala luč sveta težko pričakovana knjiga/katalog »Vojska v slikah, slovenske vojne razglednice v prvi svetovni vojni«.

Kot je iz naslova razvidno, je v njej (prvič do sedaj!) predstavljena celotna serija slovenskih vojnih razglednic, ki so izhajale pod imenom Vojska v slikah (Vojska v podobah), svoj prostor pa so v katalogu dobile tudi druge vojne razglednice, ki so jih izdali slovenski založniki, oziroma imajo natisnjeno besedilo v slovenščini.

Ne dvomim, da je bil za snovalce kataloga poseben izziv klasifikacija razglednic »Vojska v slikah« po številkah, saj vemo, da razglednice v prvih serijah še niso bile oštevilčene. Podoba marsikatere razglednice je sedaj prvič objavljena, nekateri predstavljeni primerki pa veljajo za zelo redke, oziroma je poznan le po en ohranjen primerek.

Katalog je izdal Vojni muzej Logatec, avtorju Janezu J. Švajncerju pa so s predmeti iz svojih zbirk pomagali tudi Miloš Mikolič, Miomir Križaj, Marko Zdovc, Uroš Gorečan in drugi slovenski zbiralci tovrstnega gradiva.

Publikacija je prava paša za oči in nepogrešljiva za vse zbiratelje, ljubitelje in raziskovalce tovrstnega gradiva. Ne dvomim, da bo dobro sprejeta in da bo naklada hitro pošla.

Vsem ki so se z njo trudili, in prispevali gradivo zanjo, lahko samo čestitam.

Lahko bi rekel, da je publikacija tako slovenska, da bolj ne bi mogla biti in kot taka izvrsten »spomenik« vsem slovenskim vojnim slikarjem, ki so prispevali motive za vojne razglednice.

Natanko pred tridesetimi leti je bil v reviji Kronika objavljen članek istega avtorja, ki je pri marsikomu vzbudil zanimanje za slovenske vojne razglednice.
Nekako v istem obdobju se je v meni začelo prebujati zanimanje za soško fronto in omenjeni članek je bil skupaj z drugimi sorodnimi, med prvimi zapisi o tem obdobju slovenske zgodovine, ki sem jih prebral in priznam, da ga še vedno z užitkom preberem.


Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-BD5FTNKB
Z ZDRUŽENIMI MOČMI
305
dr. Soška Fronta
 
Prispevkov: 7353
Pridružen: 26.06.2005 22:33:03
Kraj: Isonzo front


Vrni se na Objave


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov